Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Usedlost Cibulka 2024 - nádech k novému životu (fotoblog)

Košířská viniční usedlost Cibulka má za sebou bohatou historii. Vlastníci se tu střídali, období rozkvětu počátkem 19. století skončilo časem totálního zmaru. Vybydlené doupě squaterů koupila Nadace rodiny Vlčkových v r. 2021.

Šťastná léta byla pro Cibulku od r. 1817 do r. 1826, kdy ji získal hrabě Leopold Linhart Thun-Hohenstein, bývalý pasovský biskup. Mohl si pokojně užívat svůj "důchod", ale věnoval svůj čas i prostředky velkolepé přestavbě usedlosti na empírový zámeček a proměně přilehlých pozemků v anglický park. Usedlost, obklopená překrásně upravenými zahradami, tvořila s navazujícím romantickým parkem dokonalý celek.

Čas oponou trhnul... z Cibulky zbyla jen ohlodaná kostra, ale ta se snad nechá znovu obalit. Vstupme tedy dovnitř empírovou bránou se dvěma toskánskými sloupy, která nese erb hraběte Thun-Hohensteina s atributy biskupské hodnosti i pasovského knížectví. Vpravo od brány se nachází domek zahradníka, první již opravená budova. Jedno slepé okno zdobila až do roku 1978 známá busta  "Zahradníka" sochaře Václava Nedomy, ale poté, co byla poškozena hozeným kamenem, musela být sejmuta a uložena v depozitáři. Kopie sochy "Zahradníka" by se měla opět vrátit na své místo - okno má již připraveno!

První vlaštovka - domek zahradníka - se již doslova klube z hlíny. A jaký je vlastně záměr investora? Nadace zde plánuje otevřít Centrum dětské komplexní péče s paliativním přístupem, a to již v roce 2026. Konkrétně v tomto opraveném domku mají být dočasné kanceláře a zasedací místnosti Nadace, a také kavárna, přístupná veřejnosti.

Vnitřní obdélníkový dvůr je zakončen křídlem s cibulovou věží, která byla osazena hodinami s dvěma ciferníky a mosaznými ručičkami od hodináře Matyáše Lehotského. Vlevo od průjezdu vidíme hlavní obytné křídlo, jež bylo kdysi domovem také biskupa Leopolda.

Ze severní strany přiléhá k domu soukromá zahrada, z jejíž dávné podoby se zachovaly jen zlomky. Byla zde zpevněná terasa s výhledem do údolí Motolského potoka, na níž stála besídka s kamenným stolem. Půlkruhovou balustrádu terasy zdobily 4 sošky Číňanů a Číňanek, které se naštěstí zachovaly a měly by být uloženy v Galerii hl. města Prahy. Autorství bývá přisuzováno Václavu Prachnerovi. 

Stále ještě tu je válcový pamětní sloup s mramorovou deskou a poničeným nápisem, upomínajícím na návštěvu císaře Františka I. s rodinou v r. 1824. Kamenná koule s plastikou orla, která zdobila vršek sloupu, ho již dávno nezdobí...

Ani tzv. Prachnerova stéla, reliéf starého muže a anděla smrti, už v zahradě není - byla po restaurování přenesena na Malostranský hřbitov. Anděl ukazuje na latinský nápis "OMNIA TEMPVS HABENT" (Všechno má svůj čas) a stařec, zřejmě sám biskup Leopold, jej žádá jen o chvíli... ještě chvíli života? Stéla vznikla v r. 1822 a pan biskup zemřel v r. 1826, byly mu tedy darovány ještě 4 roky. Na konci zahrady stály také dva osmiboké altány, které budou snad při rekonstrukci obnoveny.

My, staromilci, bychom si samozřejmě přáli, aby Cibulka opět povstala ve své nejkrásnější podobě, jakou měla před 200 lety. Ale víme, že to prostě není možné, čas nejde vrátit zpět, nelze zachránit každý starý strom, každý kámen.

Hospodářská budova je "vyzdobena" squaterskými obrázky. Neobvyklá psí bouda kombinovaná s holubníkem bude snad zachována...

Která stodola je zdobena takovouto nádhernou kašnou? Její součástí byl ještě bronzový chrlič ve tvaru labutí hlavy, který bohužel také zmizel. Cibulka je zkrátka jedinečná, muselo to být úžasné, když ve dvoře kvetly vysázené kaštany...

Vypadalo to, že její konec je nevyhnutelný, a přece jí teď svitla naděje! Těšme se tedy na výsledek rekonstrukce a držme palce Nadaci rodiny Vlčkových, aby se zdařil její bohulibý záměr a kouzelnému místu byl vdechnut nový život. Terapie krásou může přece také povzbudit těžce zkoušené duše dětských pacientů i jejich rodin.

 

Zdroje a odkazy:

 

Šárka Komedová: Košířská usedlost Cibulka v době působení Leopolda Linharta hraběte Thuna

https://nrv.org/

 

Autor: Irena Knorrová | čtvrtek 21.3.2024 15:00 | karma článku: 11,76 | přečteno: 203x
  • Další články autora

Irena Knorrová

Park Cibulka 2024 - 200 let po svém založení (fotoblog)

Pradávno je tomu, co se lidé zabydleli v údolí pod pražským kopcem Vidoule - svědčí o tom nalezené kostry z doby laténské i nálezy bronzových šperků. Od středověku pak tu stojí i jedna z viničních usedlostí, později zvaná Cibulka.

19.3.2024 v 20:00 | Karma: 13,48 | Přečteno: 205x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

1. března 2042, kdesi v Jižních Čechách (minihříčka)

Dům z červených cihel se koupe v zimním slunci, které už brzy zmizí za lesem. Muž na přední terase se snaží zahlédnout na příjezdové cestě auto, ale silnice je opuštěná, pohlcená stíny hustých smrků.

27.4.2022 v 18:00 | Karma: 10,76 | Přečteno: 269x | Diskuse| Ona

Irena Knorrová

Sobota ve městě růží (fotoblog)

Jen jednomu městu sluší růžová a může se hrdě nazývat "městem růží". Je to jihočeská Blatná, která výstavou růžových aranží vzpomíná na sedmdesátiletou tradici pěstování těchto květin na zdejších plantážích.

6.7.2021 v 18:00 | Karma: 17,59 | Přečteno: 332x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

Švédský most, bábovka a vodní hamr (fotoblog)

Kamenný most přes Padrťský potok, postavený počátkem 17. století, je to první, co musí vidět každý návštěvník obce Dobřív. Noha švédského vojáka na něj pravděpodobně nikdy nevstoupila, ale v třicetileté válce měl důležitý úkol:

26.5.2021 v 13:00 | Karma: 15,80 | Přečteno: 272x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

Velká říjnová barevná revoluce (fotoblog)

Dodržuji opatření. Na své příbuzné nekašlu a ruce mám čisté. Chodím jen do práce a domů spát - sama. Ale když se říjen vybarví a vysluní jako o víkendu, musím ven, do lesa, do Brd. Dá-li se v kráse utonout, měla jsem dnes namále!

27.10.2020 v 8:00 | Karma: 18,53 | Přečteno: 295x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 12,62
  • Průměrná čtenost 720x
Kdysi jsem chtěla být operní pěvkyní a nebo slavnou novinářkou, ale osud mě srovnal do latě. I ten nejobyčejnější život ovšem nabízí spoustu námětů pro psaní. Moje rodina, přátelé, muži, zvířata, umění, příroda i město – to všechno je mojí inspirací…

Motto: Skutečně nejvzácnější chvíle v životě se počítají na okamžiky, kdy je hluboce rozrušena vaše duše (Soichiro Honda)