Časy domovní krásy

Za dávných časů, kdy se ještě vše dělalo pořádně a s láskou, stavěly se tak i domy. V takovém fortelném krásném stavení žili lidé po celé generace - aby ten jejich dům nezapadl v městském bludišti, označili jej domovním znamením.

 V původně středověkých uličkách nebylo snadné se zorientovat - domy nebyly číslované až do roku 1770  - a tak se lidé řídili podle znaků na domovních štítech, merků.

U zlatého klíče

Jejich umělecká úroveň se řídila úrovní štítařů a malířů, kteří je vytvářeli, bohatým měšťanům nahrazovalo znamení erb, řemeslníci se inspirovali cechovními symboly.

U červeného orla

Dnes už ani nezjistíme, jestli dřív existoval název domu či jméno majitele, např. jestli v domě U zlatého rumpálu nejdřív bydleli Rumpálovi, domu s hřebečkem na gotickém portálu se začalo říkat U Hřebeckých, nebo to bylo naopak.

U červeného beránka

Symboly na domech – pelikána, slunce či hada - většinou dnes nevšímavě míjíme. Pro své současníky ale byly kódovaným sdělením, jehož rozluštění je pro nás už téměř nemožné: kdysi ale promlouvaly k lidem stejně srozumitelně, jako my vnímáme symboly dneška, např. olympijské kruhy nebo zavináč.

U zlatého hada

V pražském historickém jádru se dochovalo kolem 260 domovních znamení. Jen některá z nich jsou ovšem dobové originály: jiná jsou uložena v Muzeu hl. města Prahy a na domech jsou osazené kopie.

U tří zlatých růží

Mnohá se proměnila v průběhu staletí – povětrnostními vlivy několikrát vystřídala barvu, vybledlou modř omylem přemalovali na zeleno, z oprýskané lišky se stala psice, z vlka kočka, z kozy kamzík, z labutě orel nebo pouhá husa, z pelikána pštros, ze lva medvěd a z trubky rohlík…

U bílé labuti

Prahou se přehnaly dějiny, války, požáry, revoluce, smršť uměleckých stylů, politické i jiné bouře, a starobylá domovní znamení dál povzneseně sledují to hemžení.

U černé hvězdy

Vzdáleni mentalitě dávných tvůrců, můžeme se jen dohadovat, co mohla znamenat – nikoli co skutečně znamenají.

U zeleného hroznu

Netřeba zkoumat v jaké době a v jakém slohu vznikaly jednotlivé znaky: stačí jen zvednout oči nad přízemní turistický mumraj a kochat se krásou…

U zlaté podkovy

U zlatého slunce

U dvou slunců

U bílého lva

U koláře

U bílé řepy

U tří housliček

U černého koníčka

U modré kachny

U dvou hrdliček

U tří zlatých seker

U věnce

U kamenného sloupu

U zlatého pluhu

U zlatého jelena

U zlaté váhy

U zrcadla

U zlatého kola

U zlatého beránka

U tří čápů

U zeleného raka

U zlaté číše

U tří lilií

U uzlu

 

 

Zdroje a odkazy:

Lydia Petráňová: Domovní znamení staré Prahy

http://domovniznameni.chlumsky.eu/

Autor: Irena Knorrová | neděle 29.5.2016 18:00 | karma článku: 16,34 | přečteno: 375x