Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Park Cibulka 2024 - 200 let po svém založení (fotoblog)

Pradávno je tomu, co se lidé zabydleli v údolí pod pražským kopcem Vidoule - svědčí o tom nalezené kostry z doby laténské i nálezy bronzových šperků. Od středověku pak tu stojí i jedna z viničních usedlostí, později zvaná Cibulka.

Více než 200 let uplynulo od těch dob, kdy usedlost přešla do vlastnictví bývalého pasovského biskupa, hraběte Leopolda Linharta Thun-Hohensteina. Měl to být člověk vzdělaný, pokrokový, osvícený, milovník vědy a umění. A kromě toho musel mít také mnoho duševních i fyzických sil, když ve věku 70 let vytvořil v okolí svého sídla monumentální dílo, nádherný přírodní park, svou "Zahradu filosofie".

Biskup nechal vysázet množství stromů, vybudovat cesty a kolem nich drobné stavby, sochy, studánky a mostky v romantickém stylu. Kdoví, zda se mu za pouhých 9 let podařilo svůj záměr dokončit tak, aby prostor byl "zrcadlem vesmíru, v němž se odráží tajemství Stvoření, věčný zápas protikladů dobra a zla, mužský a ženský princip..." Na dobových rytinách vypadá vše velkolepě - jen zlomek té nádhery se dochoval do dnešních dnů.

Jan Nepomucký od sochaře Václava Nedomy vás přivítá u vchodu do parku a je jedinou sochou s náboženským motivem, která se zde zachovala. V některých pramenech je totiž zmínka o 12 apoštolech, jejichž sochy lemovaly cestu od sv. Jana Nepomuckého k usedlosti. Dnes tu po nich ale není ani památky.

Nejvíce asi zaujme návštěvníka osmiboký gloriet, vyhlídkový Čínský pavilon, který byl původně vyzdoben zrcadly, skleněnými lustry a hlavně prazvláštní sochou čínského mandarína pod slunečníkem. Při větru se socha otáčela a do daleka se nesl jemný zvuk zvonkohry... Zvonky se postupem času "záhadně" ztratily, zmizela i kopie sochy, když byl originál uložen do sbírek Muzea hl. města Prahy. Mandarín ale už ani v muzeu není - zřejmě se rozhodl přemístit se na nějaké bezpečnější místo... Gloriet samotný je konečně opravený - ještě nedávno byl zchátralý, přikrytý plachtami, srdce nad ním usedalo.

Ponechme zatím stranou budovy vlastní usedlosti a ponořme se do lesního ticha. Cesta nás dovede k dalším stavbám: Do výše se vypíná kamenná věž, sloužící jako rozhledna, původně hlídaná loutkou rytíře v brnění, vydávajícího děsivé zvuky. Za věží spatříme neogotickou hájovnu, pod věží pak v umělé zřícenině objevíme další sochu.

Stojí v gotizujícím portálu a je ze všech soch nejvíce poškozená, neúplná, a tak panují dohady o tom, zda ztělesňuje Saturna, požírajícího své dítě, či Chrona, boha času, nebo někoho jiného. Lidé mu říkají Škrtič - energie v jeho blízkosti je spíše temná, v kontrastu s věží, která je naopak většinou ozářená sluncem a plná světla.

Zde je místo zasvěcené ženské energii - socha Diany, bohyně lovu, se dvěma psy. Bývala chráněna sloupkovým chrámkem s kupolí, ale ten se zřítil již někdy v padesátých letech.

Studánka za Dianou se nachází na nynějším jižním konci parku, který vytváří vysoký železniční násep. Původně park pokračoval dále směrem k Vidouli - nyní se proměnil v lesní divočinu, odkud sem do parku často zabloudí srnky.

V poustevně čekaly na příchozí další dvě dřevěné sochy. Při stlačení nášlapného mechanismu se uvnitř vztyčil poustevník, žehnající návštěvníkům - jeho druh pak ležel uvnitř na lavici, zřejmě ve své poslední hodince. Nedaleko poustevny bývala ještě socha tříhlavého Cerbera v jeskyni. Ta zmizela beze stopy...

Exotické dřeviny, cesmíny, tisy a břečťan... rostliny v parku podporují melancholickou a nostalgickou náladu. A překrásné duby! Některé mají 200 - 300 let, pamatují tedy biskupa Leopolda Thuna, zakladatele parku.

Mužský princip symbolizuje socha Dia, držícího orla, který se mu ovíjí kolem nohou. Na podstavci jsou zobrazeny atributy božské moci, skupiny mraků a svazky blesků.

Park na Cibulce se musí zažít, nacítit, objevit skryté symboly (jako třeba v půdorysech se opakující oktagram, vyjadřující posvátný základ 8 živlů, jimiž byla stvořena Země). Je plný tajemství, odkazů k antice a astrologii. Udály se tu podivné příhody, jako nevysvětlitelná zmizení lidí, kteří se znovu objevili po mnoha letech. Prý je tu tajná chodba, průchod do jiného času. Citlivým jedincům se zdá, že je v lese stále někdo či něco pozoruje. Já například slyšela zahoukat parník! Ale byl to jen vlak z nedalekého Pražského Semmeringu, i když byl zvuk zvláštně zkreslený...

 

Zdroje a odkazy:

Neon 2/2000: Zahrada filosofie (neon-mag.cz)

Šárka Komedová: Košířská usedlost Cibulka v době působení Leopolda Linharta hraběte Thuna

Autor: Irena Knorrová | úterý 19.3.2024 20:00 | karma článku: 13,48 | přečteno: 205x
  • Další články autora

Irena Knorrová

Usedlost Cibulka 2024 - nádech k novému životu (fotoblog)

Košířská viniční usedlost Cibulka má za sebou bohatou historii. Vlastníci se tu střídali, období rozkvětu počátkem 19. století skončilo časem totálního zmaru. Vybydlené doupě squaterů koupila Nadace rodiny Vlčkových v r. 2021.

21.3.2024 v 15:00 | Karma: 11,76 | Přečteno: 203x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

1. března 2042, kdesi v Jižních Čechách (minihříčka)

Dům z červených cihel se koupe v zimním slunci, které už brzy zmizí za lesem. Muž na přední terase se snaží zahlédnout na příjezdové cestě auto, ale silnice je opuštěná, pohlcená stíny hustých smrků.

27.4.2022 v 18:00 | Karma: 10,76 | Přečteno: 269x | Diskuse| Ona

Irena Knorrová

Sobota ve městě růží (fotoblog)

Jen jednomu městu sluší růžová a může se hrdě nazývat "městem růží". Je to jihočeská Blatná, která výstavou růžových aranží vzpomíná na sedmdesátiletou tradici pěstování těchto květin na zdejších plantážích.

6.7.2021 v 18:00 | Karma: 17,59 | Přečteno: 332x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

Švédský most, bábovka a vodní hamr (fotoblog)

Kamenný most přes Padrťský potok, postavený počátkem 17. století, je to první, co musí vidět každý návštěvník obce Dobřív. Noha švédského vojáka na něj pravděpodobně nikdy nevstoupila, ale v třicetileté válce měl důležitý úkol:

26.5.2021 v 13:00 | Karma: 15,80 | Přečteno: 272x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

Velká říjnová barevná revoluce (fotoblog)

Dodržuji opatření. Na své příbuzné nekašlu a ruce mám čisté. Chodím jen do práce a domů spát - sama. Ale když se říjen vybarví a vysluní jako o víkendu, musím ven, do lesa, do Brd. Dá-li se v kráse utonout, měla jsem dnes namále!

27.10.2020 v 8:00 | Karma: 18,53 | Přečteno: 295x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 12,62
  • Průměrná čtenost 720x
Kdysi jsem chtěla být operní pěvkyní a nebo slavnou novinářkou, ale osud mě srovnal do latě. I ten nejobyčejnější život ovšem nabízí spoustu námětů pro psaní. Moje rodina, přátelé, muži, zvířata, umění, příroda i město – to všechno je mojí inspirací…

Motto: Skutečně nejvzácnější chvíle v životě se počítají na okamžiky, kdy je hluboce rozrušena vaše duše (Soichiro Honda)