Irena Knorrová

Krychle - základ stavení

20. 03. 2016 18:00:00
Múza z Picassova obrazu, možná jedna ze slečen avignonských, políbila architekta Gočára a ten, mladý a výbojný, stvořil kubistický zázrak – dům U Černé Matky Boží. Původně obchodní dům byl zkolaudován v roce 1912.

Jdete-li od Prašné Brány na Ovocný trh, tuhle stavbu na rohu Celetné nemůžete minout bez povšimnutí. Lomené průčelí, stupňovitě mansardová střecha, kubisticky tvarovaný vchod a balkónové zábradlí, lomená okna – celý ten dům je natolik zvláštní, že stojí za to si ho pořádně prohlédnout, zvenku i zevnitř.

Josef Gočár ho postavil na místě tří zchátralých domů, na objednávku velkoobchodníka Herbsta. Ve svém projektu musel respektovat podmínky pražského magistrátu, který požadoval dokonalý soulad stavby s historickým prostředím.

Námitek odborného dozoru bylo mnoho: okna navrhovaného domu se zdála příliš velká, římsa příliš vyčnělá, sloupky ve třetím patře příliš hranaté a střecha málo šikmá.

Gočár na tuto kritiku reagoval tak, že v nové verzi projektu posílil u svého domu jeho kubistický charakter.

Uvnitř se skrývá i toto úchvatné schodiště - nebo spíš oku lahodící labyrint...

Nakonec magistrát i protestující pražští patrioté kapitulovali před osobitou krásou stavby a přijali dům s obdivem. Jméno dostal po barokní sošce černé madony za zlatou mříží, která byla přenesena z původní zástavby a umístěna na severovýchodní nároží.

Osudy domu byly pestré, ale příliš neodpovídaly jeho výjimečnosti. Byly zde obchody, vinárna a v prvním patře kavárna, která zanikla už ve dvacátých letech 20. století, prý pro nemodernost kubistického stylu... Na jejím místě vznikly kanceláře, postupně byl celý dům využíván pro kancelářskou činnost podniku Výstavnictví a začal chátrat.

Zajímavostí je, že na počátku devadesátých let 20. století byl Ministerstvem kultury ČR dům poskytnut jako záruka krytí cca 300milionového úvěru pro rozjezd loterijní hry zvané Česká lotynka. Když projekt loterie zkrachoval, hrozilo, že stát o vzácnou památku přijde, neboť jako zástava připadne bance. Státní fond kultury si pak rychle vzal další půjčku na splátky úvěru.

Dům se potom konečně dočkal rekonstrukce, obnovena byla i kavárna Grand Café Orient, zařízená v čistě kubistickém stylu, včetně lustrů, nábytku a dekorací.

Podnik v prostoru otevřeném do tří stran, s obrovskými okny a výhledem do staroměstských ulic, má úžasnou atmosféru.

Však taky kaváren je v Praze nepočítaně, ale kubistická jenom jedna! Posedět se dá i na balkóně – zde jste ještě blíž fascinující scenérii všude kolem.

Další prostory využívá dnes Uměleckoprůmyslové museum, je zde otevřena expozice s názvem Český kubismus, zaměřená na interiérový design.

Na jaře by zde měla být zahájena výstava Moderní architektura v díle Josefa Sudka – tu si určitě nenechám ujít.

Beru to jako příležitost se sem znovu podívat a ještě detailněji prozkoumat interiér podivuhodného domu.

Zdroje a odkazy:

www.czkubismus.cz

www.archiweb.cz

www.grandcafeorient.cz
Autor: Irena Knorrová | karma: 15.86 | přečteno: 227 ×
Poslední články autora