Co se do Snáře nevešlo

6. 03. 2016 18:00:00
Každému se občas ve spánku něco zdá - sen je podivuhodný stav našeho vědomí, provokující nepředvídatelností a proměnlivostí. Ve snu si náš nevědomý duševní život, zbavený smyslových vjemů a racionální kontroly, dělá co ho napadne.

Můžeme být středověkou šlechtičnou, mimozemšťankou nebo mluvícím tygrem, létat a milovat se celou noc: zkrátka dělat všechno, co by nás ve dne ani nenapadlo a je mimo bdělou realitu.

Už staří Egypťané a Chaldejci se pokoušeli o výklad snů, které poskytují cenný materiál symbolické hodnoty. Zrcadlí se v nich naše nevyřčená přání a odmítané myšlenky, souhrnně vzato jakési alter ego, jemuž můžeme říkat ‚stín‘. Tyto stinné myšlenky mají tak prostor se bezuzdně projevit a uskutečnit se bez jakékoliv reálné újmy. Vždyť je to přece jen sen...

Je však možné uvěřit běžným výkladovým snářům, že tyto symboly mají univerzální a v čase neměnný význam a že je lze proto vykládat podle jednotného klíče? Pravdou je spíše to, že mnohé předměty a situace přebírají svoji zástupnou, tedy symbolickou roli podle specifických vlastností a dané situace.

Odborník na sny, Sigmund Freud, v nich odhaloval především skrytou sexuální tématiku. V jeho výkladech lze pozorovat významné a často se opakující symboly pohlavních orgánů a soulože. Jejich výčet je opravdu mnohostranný: Objekty zastupující penis (falické) poznáme podle toho, že jsou ostré, špičaté, nebo protáhlé a vystupují z okolí. Možnými náhražkami penisu jsou ve snech třeba deštníky, nože, střelné zbraně nebo fontány. Vagína je pro změnu skryta v dutých předmětech nebo hlubokých otvorech, jako jsou krabice, jeskyně, studna. Ztráta zubů, ruky, upadlé kolo automobilu, ostříhání vlasů a podobné ztráty jsou symbolické pro kastraci, resp. strach z ní. Tanec, chůze do schodů, jízda na koni, jízda výtahem nahoru a dolů, létání, lezení po žebříku, to vše jsou typické činnosti, za nimiž lze hledat pohlavní styk. Divoká zvířata zastupují naši sexuální vášeň.

Nechme ale vědecký výklad snů odborníkům. Já jsem si vzala k ruce knihu Sny a jejich tajemství, která byla vydána na počátku minulého století. Zdědila jsem ji po babičce a je plná jejích zápisků a poznámek... Jakpak nám asi vyloží naše dnešní sny – o 100 let později?

Kateřina (48) měla podivný sen:

„Byla jsem utajovanou milenkou Andreje Babiše a pořád jsme se někde ukrývali. Pronásledovala nás moje kolegyně z práce, kterou najal Kalousek, aby mohl Babiše zdiskreditovat. Vůbec nechápu, jak se mi to mohlo zdát – těžko najít asexuálnějšího muže, než je ironický politik s tváří sysla, s kterým bych si ve skutečnosti nikdy nic nezačala!“

Co na to snář?

Heslo milenka, pronásledování, politik ani Kalousek ve snáři nebylo. Našla jsem ale:

Cizoložství: Zdá-li se komukoliv, že cizoložil, manželům velké neshody v manželství, milencům roztržku v jejich lásce to značí.

Smilstvo: Ve snu je ještě s jinými páchati, nepříjemné mrzutosti a pronásledování věřitelů to znamená.

Ministr: Sny o ministrech vždy drobné starosti naznačují.

Stíhán býti: Zdá-li se komu, že je někým stíhán, utiskován věřiteli nebo příbuznými bude. Jestliže ale stíhateli unikl, toho utiskování se dříve nebo později zbaví.

Hmm, takže nic moc hezkého asi Katku nečeká a přitom to vypadalo tak úsměvně!

Jarce (42) se zdálo:

„V soutěži MISS ČR právě probíhala promenáda v plavkách. Jako jedna z deseti finalistek jsem právě v miniaturních bikinách vyšla na molo. Co se ale nestalo, horní díl se mi vzadu rozepnul a spadl, a já se octla před vyprodaným sálem nahoře bez. Leknutím jsem slítla z mola mezi diváky. Několik mužů se na mě okamžitě vrhlo a chtělo mě znásilnit. Zachránil mě až moderátor Jan Čenský, který se obětavě vrhl mezi obecenstvo, vyrval mě násilníkům a přikrytou jeho sakem a košilí mě odvedl do zákulisí. Tam se ke mně něžně naklonil a já ho jemně škrábala nehty po zádech...“

Tak to je mazec! Nutno podotknout, že Jarka váží 90 kg a má prsa vel. 95E.

Co na to snář?

Neobsahuje hesla znásilnění, soutěž, moderátor. Hodí se ale:

Prsa: Zdá-li se muži, že svá prsa silná a široká vidí, moc a slávu si vydobude. Vidí-li ve snu žena prsa svá plná a masitá, blahobytný a dlouhý život jí to věstí. Viděti svá prsa ve snu slabá a hubená, mužům zklamání a nepříjemnosti se ženami a ženám totéž zase s muži naznačuje. Vidí-li kdo prsa svá suchá, churavá nebo raněná, těžkou nemoc i smrt to předpovídá. Ženská ňadra obnažená, pokoření jakéhos se člověku dostane.

Nehet: Vidíš-li ve snu na svých rukou dlouhé silné nehty, náhlé zbohatnutí, též dobré obchody neb velký úspěch v zaměstnání to věstí.

Spadnouti: Zdá-li se komu, že odněkud z výše spadnul a přitom se potloukl, pokoření, někdy i úraz to hlásá. Padnouti na zem, aniž bys sebemenší úraz utrpěl, výhry veliké dosáhnouti můžeš.

Chůze: Při chůzi klopýtnouti a upadnouti, náhle se zamiluješ, avšak někdo ti v tom překážeti bude.

Zachrániti: Někoho před utopením, úrazem neb jakýmkoliv nebezpečím ve snu zachániti je většinou znamením dobrého výsledku při nějakém podnikání. Zachraňuješ-li sám sebe – zlému ujdeš.

Princ a princezna: Ve snu prince neb princeznu viděti, mluviti s nimi, nuzné časy to hlásá.

No tak snad jen ty nehty jsou jednoznačně pozitivní – a Čenský jako princ, to je jen taková moje asociace a vlastně to do snu nepatří...

Ela (28) je přebornice na lítací sny:

„Tenhle sen se mi občas opakuje a je velmi živý a barevný. Vznáším se nad zemí, lehce proplouvám vzduchem jen s roztaženýma rukama. Vidím pod sebou rozkvetlé louky a lesy, je to nádherná, zvlněná krajina, zalitá slunečním svitem pod modrou oblohou..."

Co na to snář?

Létati: Zdá-li se tobě, že ve vzduchu létáš, radost, štěstí a odklizení jakýchsi překážek po mnohých starostech to značí. Ve snu z krajiny do krajiny letěti – dlouhou cestu podnikneš. Létati až k oblakům – úraz nějaký i smrt to hlásá. Letěti shora dolů – dlouhý věk, též bohatství to značí. Létáš-li však nad vodou a pociťuješ při tom strach, že do vody upadneš, škodu jakousi utrpíš. Vznášíš-li se při létání lehce a volně nad krajinou, úspěchu i slávy si dobudeš. Ve snu se však při létání zřítiti, ztrátu velikou, též nepříjemnost a někdy i neštěstí nebo náhlé úmrtí to naznačuje. Jestliže ale lehce při seskoku na zem dopadneš, aniž bys bolest pociťoval – výhry i úspěchu nějakého dosáhnouti můžeš.

Louka: Ve snu krásnou zelenou louku viděti je vždy znamením dobrého zdraví v rodině, štěstí a spokojenosti.

Obloha: Vidíš-li ve snu jasnou a čistou oblohu, je to vždy znamením štěstí a spokojeného života.

Ele se zdá o lítání často a lze jí to jen přát i závidět. A co se zdává mně? To tady radši rozebírat nebudu – z toho byste nespali! Tak radši přeji dobrou noc a sladké sny!

Po krásném snu je i ráno krásnější

Zdroje a odkazy:

http://psychologie.nazory.eu/

www.vykladsnu.cz

Vara Guru: Sny a jejich tajemství

Autor: Irena Knorrová | neděle 6.3.2016 18:00 | karma článku: 13.44 | přečteno: 1868x

Další články blogera

Irena Knorrová

Usedlost Cibulka 2024 - nádech k novému životu (fotoblog)

Košířská viniční usedlost Cibulka má za sebou bohatou historii. Vlastníci se tu střídali, období rozkvětu počátkem 19. století skončilo časem totálního zmaru. Vybydlené doupě squaterů koupila Nadace rodiny Vlčkových v r. 2021.

21.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 11.39 | Přečteno: 189 | Diskuse

Irena Knorrová

Park Cibulka 2024 - 200 let po svém založení (fotoblog)

Pradávno je tomu, co se lidé zabydleli v údolí pod pražským kopcem Vidoule - svědčí o tom nalezené kostry z doby laténské i nálezy bronzových šperků. Od středověku pak tu stojí i jedna z viničních usedlostí, později zvaná Cibulka.

19.3.2024 v 20:00 | Karma článku: 12.71 | Přečteno: 169 | Diskuse

Irena Knorrová

1. března 2042, kdesi v Jižních Čechách (minihříčka)

Dům z červených cihel se koupe v zimním slunci, které už brzy zmizí za lesem. Muž na přední terase se snaží zahlédnout na příjezdové cestě auto, ale silnice je opuštěná, pohlcená stíny hustých smrků.

27.4.2022 v 18:00 | Karma článku: 10.76 | Přečteno: 269 | Diskuse

Irena Knorrová

Sobota ve městě růží (fotoblog)

Jen jednomu městu sluší růžová a může se hrdě nazývat "městem růží". Je to jihočeská Blatná, která výstavou růžových aranží vzpomíná na sedmdesátiletou tradici pěstování těchto květin na zdejších plantážích.

6.7.2021 v 18:00 | Karma článku: 17.37 | Přečteno: 332 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 5.83 | Přečteno: 109 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 40.57 | Přečteno: 8471 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.22 | Přečteno: 423 | Diskuse

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 658 | Diskuse

Helena Opršalová

Fixovaný zlobílek

Sedím sama v koutu restaurace. Manžel právě odlezl i s talířem a někde mezi barem a záchody se snaží nakrmit zdrhající dítě.

25.3.2024 v 14:09 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 575 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 719

Kdysi jsem chtěla být operní pěvkyní a nebo slavnou novinářkou, ale osud mě srovnal do latě. I ten nejobyčejnější život ovšem nabízí spoustu námětů pro psaní. Moje rodina, přátelé, muži, zvířata, umění, příroda i město – to všechno je mojí inspirací…

Motto: Skutečně nejvzácnější chvíle v životě se počítají na okamžiky, kdy je hluboce rozrušena vaše duše (Soichiro Honda)

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...