Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Terynka se ztratila (letní povídka)

Terynka se ztratila. Bylo to takové sotva odrostlé štěně, samá přední noha, samá zadní noha, oči jako tmavý jantar a drsný bílý kožíšek s černými a hnědými skvrnami – prostě malá foxteriérka jak se patří.

Zřejmě u ní právě probíhala psí puberta, protože se venku ráda zatoulala daleko od své paní a předstírala hluchotu při jejích pokusech o přivolání, i když slyšela jako rys.

Na ranní procházku dnes vyrazily příliš časně. Sluníčko se ještě vůbec neprokousalo hustou mlhou, která se tady, v blízkosti řeky, válela dost často. Terynka v ní zmizela úplně snadno a uličnicky si užívala volnosti: špičatý čumáček strčila do každé díry v zemi, prodírala se mezi keři, honila sídlištní holuby a ňafala na ně, jen tak z radosti. Podrobně taky prozkoumala okolí popelnic, což Darina, její panička, nesnášela. Olízala jakýsi odhozený papír, nakukovala do přetékajících odpadkových košů a slupla bonbón, který tam našla.

Párkrát zaslechla pískání a Darinin hlas, opakující její jméno, ale nechtělo se jí ještě domů a pak už se Terynka vzdálila natolik, že k ní čím dál naléhavější volání nedoléhalo. Darina musela být dnes v práci brzy – dojížděla do zaměstnání do vzdálené Prahy a potřebovala stihnout svůj spoj. Nedalo se nic dělat, s těžkým srdcem přestala nezbednici hledat a zanechala ji svému osudu. Vrátila se domů, probudila svého přítele Jirku, kterému v rychlosti vylíčila situaci, a pak už utíkala na autobus. Doufala, že Jirka štěně najde, než půjde na odpolední směnu.

Mlha se s postupujícím časem zvedla a mezi paneláky vtrhlo jitřní světlo. Tery se stále toulala a čenichala jen tak v trávě, když zpoza rohu vyrazil ohromný rotvajler s postavou zápasníka těžké váhy. Navzdory své zavalitosti se překvapivě rychle blížil k fence, ta ale na nic nečekala a dala se na bezhlavý úprk - velkých psů se totiž bála.

Veškerá samostatnost Terynku přešla. Celá roztřesená se posadila na chodník, srdce jí tlouklo jako v hrudi uvězněný kolibřík. V bříšku jí zakručelo a dala by nevímco za to, kdyby se teď mohla schoulit do náruče své paní. Rozhlédla se kolem sebe: rotvajler ji naštěstí nepronásledoval a tak se soustředila na jedinou myšlenku. Najít Darinu.

Vydala se směrem, kde tušila svůj domov, a najednou se octla na známém místě – autobusové zastávce, kde často čekávala s Jirkou na Darinu, vracející se z práce. Štěně si radostí až poskočilo: panička musí být v tom autobusu, který právě přijel na stanoviště! Terynka nastoupila zadními dveřmi a prodírala se mezi lidmi s nadějí, že mezi nimi najde Darinu. Ale nebyla tam. Někdo z cestujících se pokoušel fenku chytit – schovala se tedy radši pod volnou sedačku a výhružně odtamtud vrčela, takže ji nechali na pokoji. Autobus zamířil na svou každodenní padesátikilometrovou cestu ku Praze.

Jirka zatím prohledával sídliště a všechna místa jejich oblíbených procházek. Podíval se k řece i do parku, kam často chodili. Každou chvíli telefonoval do místního psího útulku a vždycky dostal stejnou odpověď: mladou foxteriérku tam nemají. Neviděl ji nikdo ze známých, které Jirka potkal, ani strážníci městské policie.

Autobus linky P 88 mezitím zastavil v Praze na Smíchově. Dřímající pejsek se probudil a nežli ho pasažéři stačili zadržet, vystřelil ven.

Jestli existuje nějaké psí peklo, pak by to mohlo být autobusové nádraží Na Knížecí. Terynka se nikdy neocitla na takovém místě: plném neustále projíždějících řvoucích monster, spěchajících davů a ohlušujícího hluku, neboť nádraží obklopují ze čtyř stran rušné dopravní tepny. Fenka se pokoušela odtud utéct, ale nedokázala přejít silnici. Nešťastně pobíhala mezi nástupišti a když prvně v životě spatřila a uslyšela přijíždějící tramvaj, její zděšení dostoupilo vrcholu. Schovala se ke vchodu do metra, chvějící se a kňučící zoufalstvím. Pár výrostků si jí všimlo – obstoupili ji a snažili se ji nalákat na kousky hamburgeru, ale vyděšená Terynka mezi nimi prokličkovala a ukryla se ve špinavém křoví opodál.

Trvalo dlouho, než sebrala odvahu vystrčit nos z úkrytu. Síly jí docházely a prázdné bříško se svíralo hladem a žízní. Bylo už odpoledne, když se odhodlala opustit skrýš a tentokrát zamířila k frekventované křižovatce ulic Ostrovského a Nádražní. Posadila se u paty semaforu, kde zrovna svítila červená a před volným přechodem pro chodce netrpělivě čekala ve třech řadách nekonečná fronta aut.

Najednou její jemné smysly zachytily něco známého – snad povědomý obrys postavy, oblečení, náznak známé vůně, který vítr zavál k jejímu citlivému čenichu. Tery uviděla přímo proti sobě Darinu – dívka v téže sekundě zpozorovala černobílého psa, v němž, ač to bylo neuvěřitelné, poznala svou fenku.  

Terynka vstala a naklonila se dopředu, napnutá jako plachta na stožáru, do níž se opřel vítr: jen černá vlnka na konci bílého ocásku se radostně rozkomíhala.

„Tery, ne!“ Darina chtěla na psa zavolat, ale z jejích pohybujících se rtů nevyšel žádný zvuk. Terynka vyrazila v téže chvíli, kdy padla zelená a mnohatunová kavalérie se dala do pohybu. Přeběhnout ulici se zdálo být dílem okamžiku, ale proti řvoucí plechové přesile o síle tisíců koní by ani ten nejrychlejší teriér neměl žádnou šanci.

Darina se svezla na kolena a zůstala bezvládně klečet v prachu smíchovské ulice, obličej zakrytý dlaněmi. Bezmocně čekala, až se kolona aut opět zastaví a nedokázala si představit, že ještě někdy otevře oči…

 

 

Autor: Irena Knorrová | neděle 19.7.2015 18:00 | karma článku: 7,92 | přečteno: 331x
  • Další články autora

Irena Knorrová

Usedlost Cibulka 2024 - nádech k novému životu (fotoblog)

Košířská viniční usedlost Cibulka má za sebou bohatou historii. Vlastníci se tu střídali, období rozkvětu počátkem 19. století skončilo časem totálního zmaru. Vybydlené doupě squaterů koupila Nadace rodiny Vlčkových v r. 2021.

21.3.2024 v 15:00 | Karma: 11,76 | Přečteno: 203x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

Park Cibulka 2024 - 200 let po svém založení (fotoblog)

Pradávno je tomu, co se lidé zabydleli v údolí pod pražským kopcem Vidoule - svědčí o tom nalezené kostry z doby laténské i nálezy bronzových šperků. Od středověku pak tu stojí i jedna z viničních usedlostí, později zvaná Cibulka.

19.3.2024 v 20:00 | Karma: 13,48 | Přečteno: 205x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

1. března 2042, kdesi v Jižních Čechách (minihříčka)

Dům z červených cihel se koupe v zimním slunci, které už brzy zmizí za lesem. Muž na přední terase se snaží zahlédnout na příjezdové cestě auto, ale silnice je opuštěná, pohlcená stíny hustých smrků.

27.4.2022 v 18:00 | Karma: 10,76 | Přečteno: 269x | Diskuse| Ona

Irena Knorrová

Sobota ve městě růží (fotoblog)

Jen jednomu městu sluší růžová a může se hrdě nazývat "městem růží". Je to jihočeská Blatná, která výstavou růžových aranží vzpomíná na sedmdesátiletou tradici pěstování těchto květin na zdejších plantážích.

6.7.2021 v 18:00 | Karma: 17,59 | Přečteno: 332x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

Švédský most, bábovka a vodní hamr (fotoblog)

Kamenný most přes Padrťský potok, postavený počátkem 17. století, je to první, co musí vidět každý návštěvník obce Dobřív. Noha švédského vojáka na něj pravděpodobně nikdy nevstoupila, ale v třicetileté válce měl důležitý úkol:

26.5.2021 v 13:00 | Karma: 15,80 | Přečteno: 272x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 12,62
  • Průměrná čtenost 720x
Kdysi jsem chtěla být operní pěvkyní a nebo slavnou novinářkou, ale osud mě srovnal do latě. I ten nejobyčejnější život ovšem nabízí spoustu námětů pro psaní. Moje rodina, přátelé, muži, zvířata, umění, příroda i město – to všechno je mojí inspirací…

Motto: Skutečně nejvzácnější chvíle v životě se počítají na okamžiky, kdy je hluboce rozrušena vaše duše (Soichiro Honda)