Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smutný konec jednoho století v Příbrami – důlní katastrofa na dole Marie 31.05.1892

Není snad srdce na Březových Horách a v celé Příbrami, které by se v poslední květnový den nezachvělo: vždyť všichni jsou zde nějak spojeni s hornickou minulostí, byť třeba jen tenkou stříbrnou nitkou...

Jednu z největších důlních tragédií tehdejší Evropy způsobila neopatrnost jednoho z horníků, čekajících na vyfárání z ranní směny na 29. patře Mariánského dolu na Březových Horách v Příbrami. Odhozený knot z dohořívajícího kahanu zapadl do sklípku pod nárazištěm a způsobil požár bednění a zbytků dřeva, který z počínajícího doutnání nabral sílu a zachvátil postupně celou výdřevu v dole.

Dějiště tragédie dnes - důl Marie

Největší zkázu desítkám horníků nepřinesl oheň, ale dusivý dým, před nímž nebylo úniku a rychle se šířil spojenými chodbami a překopy do sousedních dolů – Františka Josefa, Vojtěšského, Prokopského a nakonec i Anenského dolu. Záchrana z Mariánského dolu záhy nebyla vůbec možná, protože lano spuštěné klece se žárem přetrhlo a šála se zřítila i s havíři na dno jámy.

Vrchní správce Hugo Grögler nechal požár hasit vodou ze tří hydrantů a z nádrže požární stříkačky přímým proudem do Mariánské jámy – tento postup je dnes diskutabilní, protože voda srážela jedovaté plyny do nižších pater šachty a současně tím zabraňovala přirozené ventilaci vzduchu. Tím se smrtící plyny, které nemohly unikat na povrch, začaly šířit chodbami i do dalších březohorských šachet. Požár byl zlikvidován až vyhořením důlní výztuže následujícího dne.

Ševčínský důl (František Josef I.) - hornické muzeum

Havíři se mohli spasit pouze útěkem do vzdálenějších nezamořených prostor a vyfárat na ostatních šachtách revíru – mnohým se to ale nepodařilo a zahynuli udušením nebo pádem do komínů mezi štolami. Omámení muži padali i z přetížených klecí, pokud se jim vůbec podařilo do nich nastoupit… Spustit do podzemí se pokoušeli i obětaví záchranáři, chráněni pouze šátkem namočeným do octa. Někteří i opakovaně zachránili život přidušeným horníkům, až nakonec sami zahynuli, jako např. cvičitel hasičů Augustin Žlutický.

Důl Vojtěch s Mariánskou štolou

V hlubinách země zavládlo peklo a na povrchu zoufalství. Ženy a děti se sbíhaly k šachtám, na nádvoří se modlily a s pláčem se vrhaly ke každému vyvezenému tělu, které mohlo patřit jejich muži, otci a často jedinému živiteli rodiny.

Druhý den po požáru nebylo již koho zachraňovat – jeden jediný horník přežil noc v dole, ukrytý při čelbě komínu, na jehož ražbě právě pracoval (zafungoval zde princip potápěčského zvonu). Pak už byly vyváženy jen ohořelé a znetvořené mrtvoly. Městem se neslo vyzvánění zvonů a zápach karbolu, mrtví museli být okamžitě pohřbíváni do hromadných hrobů, kvůli hrozící nákaze. Rakve vyráběly narychlo všechny truhlárny ve městě.

Důl Anna

U některých nešťastníků byly nalezeny poslední vůle a dopisy na rozloučenou, napsané na krabice od dynamitových náložek. Horník František Soukup tak píše své ženě: „Prosím Vás, kdo naleznete toto poslední psaní, odevzdejte ho mé milované manželce. Jsou to poslední slova, v kterých se loučím s mýma dětma a prosím je, aby se modlily, aby Bůh má provinění odpustil a aby na Boha nikdy nezapomínaly, tak jako já při poslední hodině. Přišli jsme k dílu, začali jsme dělat, přiběhli sem lidi, že se nemůžou dostat odtud, šli jsme, pokoušeli se dostat odtud. Nebylo to možné. Čekali jsme pomoc větrem z trubek, to by nás snad zachránilo. Nebyl nám sem puštěný. Pokud jsme mohli, tak jsme se modlili, když jsme zeslábli, tak jsme padali do hlubokého spánku věčnosti.“

Důl Prokop

Fakta o tragédii:

  • Důlní požár vznikl v úterý 31. května 1892 v 11 hodin ve sklípku pod nárazištěm na 29. obzoru Mariánského dolu v hloubce 955 m.
  • Z odpolední směny se z 836 horníků zachránilo 522 horníků, z nichž 69 vynesli záchranáři v bezvědomí. Těla obětí byla z dolu vynášena 9 dní, poslední oběť byla ale nalezena až 22. září 1892. Katastrofa si vyžádala život 319 horníků, včetně 5 záchranářů, kteří po sobě zanechali přes 280 vdov a více než 900 sirotků. V dolech zahynula také desítka zde „pracujících“ koní.
  • Na příbramském hřbitově bylo ve dvou společných a v několika jednotlivých hrobech pochováno 153 havířů, na březohorském 145. Ostatní leží na hřbitovech v Bohutíně, na Slivici, v Třebsku, v Pečicích a v Rožmitále pod Třemšínem.
  • Na památku obětí tohoto neštěstí nechalo v roce 1893 tehdejší Ministerstvo orby Rakouska-Uherska postavit na příbramském i březohorském hřbitově 6,5 m vysoké pomníky s podzemními kryptami, kam měly být uloženy ostatky obětí po zrušení hromadných hrobů. K tomu ale nikdy nedošlo, hrob na příbramském hřbitově zanikl a březohorský je stále zachovaný na původním místě.
  • Při záchranných pracích, především při vyvážení horníků a koní ze šachet, bylo spotřebováno: 21 226 kg kyseliny karbonové, 1 126 kg chlorovaného vápna, 144 litrů octa, 1 116 lahví rumu, jodoform, vata, obvazy, čichací prostředky, to vše za 1 302 zlatých a 93 krejcarů.
  • Důlní revír na Březových horách ve druhé polovině 19. století produkoval cca 100 kg stříbra denně a velké množství olova. V 80. letech se tento revír stal největším v produkci stříbra na světě, z vyprodukovaných kovů vykazoval zisk až 2 milióny zlatých ročně a zaměstnával cca 6 000 pracovníků. Z katastrofy na Mariánském dole se ale stříbronosný revír už nikdy nevzpamatoval a jeho prosperita klesala, také vlivem snížení cen stříbra na světových trzích. Poslední vozík s rudou vyjel z dolů v roce 1978.
  • Havíř, který obrovské neštěstí způsobil svou lehkomyslností, se jmenoval Emanuel KŘÍŽ a byl zemským trestním soudem odsouzen ke třem letům těžkého žaláře, půstu jednou za čtvrtletí a vždy 31. května k tvrdému lůžku. Nižší tresty dostali další tři horníci.
  • Numerology jistě nepřekvapí, že součtem číslic data 31.05.1892 je číslo 29, které má velice negativní karmickou vibraci, zvláště v souvislosti s místem vzniku požáru, jímž bylo 29. patro dolu.

Zdroje:

Karel Valta: „Po stopách slávy a utrpení hornictva na Příbramsku - Důlní katastrofa roku 1892“

týdeník Horymír z 09.06.1892

www.hornictvi.info

www.zachranar.cz

Odkazy:

http://www.miroslavzelenka.cz/index.php?/category/32 - v podzemí fotografoval odvážný Slávek Zelenka

http://film.nfa.cz/portal/avrecord/0066065 - zajímavý dokument z Březových Hor kolem r. 1920

Autor: Irena Knorrová | neděle 31.5.2015 18:00 | karma článku: 12,95 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Irena Knorrová

Usedlost Cibulka 2024 - nádech k novému životu (fotoblog)

Košířská viniční usedlost Cibulka má za sebou bohatou historii. Vlastníci se tu střídali, období rozkvětu počátkem 19. století skončilo časem totálního zmaru. Vybydlené doupě squaterů koupila Nadace rodiny Vlčkových v r. 2021.

21.3.2024 v 15:00 | Karma: 11,76 | Přečteno: 202x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

Park Cibulka 2024 - 200 let po svém založení (fotoblog)

Pradávno je tomu, co se lidé zabydleli v údolí pod pražským kopcem Vidoule - svědčí o tom nalezené kostry z doby laténské i nálezy bronzových šperků. Od středověku pak tu stojí i jedna z viničních usedlostí, později zvaná Cibulka.

19.3.2024 v 20:00 | Karma: 13,48 | Přečteno: 205x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

1. března 2042, kdesi v Jižních Čechách (minihříčka)

Dům z červených cihel se koupe v zimním slunci, které už brzy zmizí za lesem. Muž na přední terase se snaží zahlédnout na příjezdové cestě auto, ale silnice je opuštěná, pohlcená stíny hustých smrků.

27.4.2022 v 18:00 | Karma: 10,76 | Přečteno: 269x | Diskuse| Ona

Irena Knorrová

Sobota ve městě růží (fotoblog)

Jen jednomu městu sluší růžová a může se hrdě nazývat "městem růží". Je to jihočeská Blatná, která výstavou růžových aranží vzpomíná na sedmdesátiletou tradici pěstování těchto květin na zdejších plantážích.

6.7.2021 v 18:00 | Karma: 17,59 | Přečteno: 332x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

Švédský most, bábovka a vodní hamr (fotoblog)

Kamenný most přes Padrťský potok, postavený počátkem 17. století, je to první, co musí vidět každý návštěvník obce Dobřív. Noha švédského vojáka na něj pravděpodobně nikdy nevstoupila, ale v třicetileté válce měl důležitý úkol:

26.5.2021 v 13:00 | Karma: 15,80 | Přečteno: 272x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:14

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 12,62
  • Průměrná čtenost 720x
Kdysi jsem chtěla být operní pěvkyní a nebo slavnou novinářkou, ale osud mě srovnal do latě. I ten nejobyčejnější život ovšem nabízí spoustu námětů pro psaní. Moje rodina, přátelé, muži, zvířata, umění, příroda i město – to všechno je mojí inspirací…

Motto: Skutečně nejvzácnější chvíle v životě se počítají na okamžiky, kdy je hluboce rozrušena vaše duše (Soichiro Honda)